Næste bestyrelsesmøde

7. maj 2024

Seneste medlemsmøde:

27. februar 2024

Seneste
Generalforsamling
:

30. april 2024

Tweets fra @tunekabelnet

Artikelindeks

EPC3940 Residential Gateway

Generelt bør man skifte EPC3940 til en nyere type, der kører DOCSIS 3.1...

... som giver langt højere ydelse til samme takst hos TKN.

EPC3940 indeholder:

 • DOCSIS 3.0 Kabelmodem (NB ikke DOCSIS 3.1)
 • Router
 • USB 2.0 port
 • Trådløs accesspoint 802.11n (2,4 GHz) og -ac (5 GHz)
 • 4 port Gigabit switch
 • 2 port's indbygget adapter EMTA for SIP IP-telefoni

Derfor kalder vi den en Residential Gateway.

Drivers og user guide: Opdaterede USB-drivers til XP og Vista, og drivers til trådløs dims (DPW700, DPW730 og DPW939) på USB-porten af PC'en — Klik her

Retningslinjer opdateret og gældende 5. februar 2015, indtil vi ændrer disse. De nedenfor viste skærmbilleder er baseret på softwareversionen dateret 141219. I dag kører vi version 161104, hvorfor nogle billeder er ændret en smule. Ciscos logo er afløst af Technicolors.

Hvis du har sat en ekstern switch, router eller trådløst accesspoint op efter din EPC3940, så tænk lige over, om den nu kan tages væk (og du sparer strøm).

 • En ekstra ekstern router er rent overflødig og giver dig bøvlet med den ekstra IP-adresseomsætning, der foretager og umuliggør ét sammenhængende lokalnet. men det kan være meget fornuftigt med et ekstra trådløst accesspoint, og måske en ekstra Gigabit-switch. Men der skal kun være én router i det samlede system. Resten skal være de såkaldte bridges.

 • Et ekstra trådløst accepoint vil konkurrere med det indbyggede i din EPC3940 om hvilken ledig kanal der er i luften rundt om det. Hvis ikke du gør noget ved det. Og kører det ekstra accesspoint så også lige 802.11n eller -ac? Det dog kan være nyttigt med et ekstra, men i så fald:

  • Forbind de to med et LAN-kabel (datakabel)
  • Sæt det i et andet sted i huset / lejligheden
  • For 2,4 GHz: Benyt 20 MHz wifi-bredde, ikke 40 MHz. Koordinér de kanaler på 2,4 GHz, du kører trådløst på, på begge. Se under "Trådløs kanal", hvordan du ændrer kanal på din EPC3940
  • Hvis det ekstra accesspoint indeholder en router, så slå DHCP-funktionen fra i denne. EPC3940 indeholder allerede denne funktion. Hvis du har to routere, så hænger dit eget husnet ikke sammen: En printer forbundet til den ene router, kan ikke ses af de enheder, du hænger op på den anden router og omvendt.
  • Hvis du ikke kan slå router-funktionen fra i det, så bare: Forbind det via én af LAN-portene og lad WAN-porten være uforbundet. Men det er stort set altid muligt at slå routerfunktionen fra. Somme tider står der NAT-funktion eller DHCP-funktion — det er ligefedt, det er de, som skal slås fra i access-point'et.

 


Sådan ser EPC3940 ud forfra:

01 epc3940L forfra

 1. POWER – Lyser fast grønt for at vise, at der er strøm på boksen fra dens 12 V strømforsyning. Den forbruger 16 W, dvs. 0,384 kWh pr døgn.

 2. DS – Downstream: Lyser normalt fast orange eller grønt. Blinker når den søger en downstream-kanal. Blinker ét blink, kortvarigt, hvis den skifter downstreamkanal. Lyser fast, når boksen har fat i en downstream-kanal fra kabelnettet. Orange: Den kører kun DOCSIS 2.0. Grønt: Den kører DOCSIS 3.0. Første gang eller efter en FACTORY RESET (den forsænkede pal bagpå trykkes ind i over 10 sekunder) kan dette tage op til 15 minutter, men normalt ca 30 sekunder. Antenneforeningen kan udføre en FACTORY RESET administrativt udefra, i forbindelse med fejlsøgning eller softwareopdatering (men gør det ikke nødvendigvis).

 3. US – Upstream: Lyser normalt fast grønt. Blinker når den tester en upstreamkanal. Blinker kortvarigt med ét blink, når den skifter kanal. Lyser fast, når den er låst på en upstreamkanal.
  Hvis den lyser orange, så kører du ikke DOCSIS 3.0, og så skal du have rettet fejlen, så du kan få fuldt udbytte af routerens høje båndbredde. Det skyldes som regel en lokal antenne-installationsfejl.
  DS og US blinker i samme takt, når der sker en softwareopdatering af routeren.

 4. ON LINE – Lyser normalt fast grønt når boksen er låst op imod kabelnettet. Dette er den normale driftstilstand.
  Hvis den kun blinker eller er slukket, så kan modemmet ikke få en IP-adresse og starter kort efter forfra. I sådan en situation, så skal du kontakte foreningen eller dens supportfunktion.

 5. ETHERNET 1 - 4 Lyser fast grønt for at vise, at der er et netkort (som er tændt) i den anden ende af den hermed forbundne port. Blinker, når der er datatrafik på porten til pgld. netkort på pc'en eller en hermed forbunden ekstern switch. Orange lys: Der køres maks. 100 Megabit pr sekund (Mbps) på porten. Grønt lys: Der køres op til 1000 Mbps (=1 Gigabit, Gbps). Korresponderer hver især med de fire nummererede gule ethernetbøsninger bag på.

 6. WIRELESS – Tryk på denne knap for at tænde/slukke for det trådløse netværk

 7. 2,4G – Lyser, når det trådløse net på 2,4 GHz er tændt. Blinker, når der er datatrafik. Slukket, når 2,4 GHz nettet er slukket.

 8. 5G – Lyser, når det trådløse net på 5 GHz er tændt. Blinker, når der er datatrafik. Slukket, når 5 GHz nettet er slukket.

 9. WPS – Tryk på denne knap for at aktivere Wireless Protected Setup processen (WPS) for EPC3940. Derved kan man tilføje enheder trådløst uden at kende sikkerhedsnøgle ved at trykke på den tilsvarende knap (WPS) på den tilsluttende enhed. WPS er ikke nødvendigt med antenneforeningens setup.

 10. TLF 1 – Lyser fast grønt, når der kan telefoneres over telefonlinje 1. Blinker under samtale over linje 1.

 11. TLF 2 – Lyser fast grønt, når der kan telefoneres over telefonlinje 2. Blinker under samtale over linje 2.

 


Bemærk ved første tilslutning

Første gang du tilslutter din EPC3940 Residential Gateway, går der ca 8-25 minutter, indtil du kan bruge den. Den skal nemlig lave en førstegangssøgning efter brugbar datakanal (tager ca. 5 minutter), og dernæst evt. foretage opdatering af software og dernæst genstarte 1-2 gange. Alt dette sker automatisk; du skal bare sørge for, at den er sluttet til, og antenne-kablet er skruet stramt på, og der er strøm på. Sluk ikke for den!

Under softwareopdateringen blinker DS og US samtidigt og i takt. Det er uhyre vigtigt, at kablet er skruet stramt på.

 • Når din Residential Gateway er blevet registreret på netværket og klart til normal drift, lyser POWER (LED 1, strøm), DS (LED 2, downstream), US (LED 3, upstream) og ON LINE (LED 4, KABEL) konstant for at indikere, at den er online og virker. Disse fire skal normalt lyse konstant og grønt.

 • Hvis din Residential Gateway lyser fast grønt på samtlige lamper nr 1-11 (nr 5-11 lidt svagere), og nr 12 eller nr 13 (TEL1 og TEL2) blinker hele tiden, så er det fordi, der er indlæst en sådan konfigurationsfil til modemmet, som åbner for telefoni-adapteren i den, men der ikke kan indlæses nogen konfigurationsfil til telefoni-adapteren (MTA'en) i modemmet. Hvis du har bestilt telefoni og Antenneforeningen har klargjort for dette, men telefoni-selskabet (operatøren) endnu ikke åbnet for telefoni til dig, vil man også kunne se denne situation. Dette er en fejltilstand og du skal Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den..

 • Hvis du genstarter din Residential Gateway ved at vippe afbryderkontakten bagpå frem og tilbage, så varer det normalt 1 minut og 40 sekunder før den er oppe til normal drift igen. Hvis der gør mere end 3 minutter, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. Den er online, når alle lamperne 1 til 4 lyser konstant og grønt.

 • Hvis DS (2) og US (3) blinker konstant og i samme takt i 2-3 minutter, når din computer er tilsluttet, men det samtidigt opleves, som din Internetforbindelse er meget laaaaangsom, så er det enten fordi der finder en softwareopdatering sted af din Residential Gateway, eller der er en fejltilstand. Hvis dette varer meget længere end 10 minutter, Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.. En softwareopdatering tager som regel 3-5 minutter. Den skal genstartes 2 gange efter en sådan software opdatering. Dette sørger antenneforeningen for.

 • Hvis det sker, lige efter at du har tændt din Residential Gateway, men en PC måske er slukket eller slet ikke er tilsluttet, så er det som regel et tegn på, at der sker en softwareopdatering af Residential Gateway'en.

 • Hvis DS (2) blinker, og aldrig når til at lyse fast (hvor så US så ville blinke efterfølgende), så er antennesignalet så ringe, at dens modtager ikke kan finde en brugbar downstreamkanal. Dette ses, hvis antennekablet er taget fra; hvis en lokalforstærker er slukket, eller hvis der generelt ikke er forbindelse.

 • Hvis DS (2) lyser fast orange i stedet for grønt, så kører du ikke DOCSIS 3, og så skal du have rettet fejlen, så du kan få fuldt udbytte af routerens høje båndbredde. Det skyldes som regel en lokal antenne-installationsfejl. Genstart routeren ved at slukke og tænde den og vent 3 minutter. Hvis den fortsat lyser på samme måde, så ret henvendelse til foreningen; der skal så nok en tekniker på, sandsynligvis i din egen installation.

 • Hvis DS (2) lyser konstant, men US (3) blinker. Efter en tid starter den forfra og så blinker DS (2) i nogen tid, afløst af US (3), og sådan kører det bare i ring. Og ONLINE (4) kommer aldrig til at lyse: Så er der ingen returvejsforbindelse til det centrale system fra dit modem.

 • Tjek da en eventuel lokalforstærker — denne indeholder jo både fremvejsforstærker og returvejsforstærker, og selv om fremvejsforstærkeren måske kører fint (du kan se flow-tv), så kan returvejsforstærkeren udmærket have gået sig en tur.Hvis DS (2) og US (3) begge lyser konstant, men ONLINE (4) blinker i nogen tid, hvorpå DS begyner at blinke, så lyser fast medens US blinker osv., så er det fordi dit modem ikke er registreret hos antenneforeningen. Kontakt foreningen.

 • Hvis du oplever, at down- eller upload går i stå og tager uendeligt lang tid, faktisk uanset hvorfra eller hvortil du vil overføre filer, så genstart din pc, og bliver det ved, så ret henvendelse til antenneforeningen. Det være sig opdatering af din antivirus-software, eller streaming af film osv.

 • Hvis din EPC3940 i øvrigt ikke vil komme online, så skal du logge ind på det lokalt og angive startfrekvens, pt. 266 MHz. Se her.

Bagside af EPC3940

Her ser du bagsiden af Cisco EPC3940 residential Gateway

02 epc3940L bagfra

Vigtigt! Lad være at forbinde én og samme PC med både ethernet og USB-port. Dit modem vil ikke virke ordentligt hvis begge tilslutninger anvendes samtidigt på samme pc.

 1. POWER – Her tilsluttes den 12 V strømforsyning, der fulgte med Residential Gateway. Det er den du skal bruge, ingen anden. Hvis du skal genstarte routeren, kan du bare benytte tænd/sluk-knappen vist til højre for 12 V bøsningen: Efter 1 minut og 40 sekunder er Residential Gateway'en on line igen.

  tænd/SLUK - hermed kan du slukke for din Residential Gateway, eller genstarte den uden at skulle tage strømforsyningen af. Sørg for at holde den konstant tændt, da vi overvåger at hele nettet er oppe på denne måde. Strømforbruget er ca 16 W.

 2. TELEPHONE 1 og 2 – To RJ-11 analoge telefon porte, kan forbindes med de analoge telefoner eller fax-maskiner i dit hjem.

 3. USB 2.0 – Med denne kan du forbinde enheder i dit netværk, der tilsluttes med USB via nettet, f.eks. en printer.

 4. ETHERNET - Fire RJ-45 switch 10/100/1000 Mbps Ethernet portene kan forbindes med ethernet porte på pc'er i dit hjemmenetværk, eller til en andet switch eller en netværksprinter via ethernet-kabel (PDS- eller UTP-kabel). De fire nummererede bøsninger korresponderer med de fire lamper nr 5-8 på fronten som er mærket Ethernet og nr 1, 2, 3 og 4.

 5. RESET – Trykker du denne pal ind 1-2 sekunder, så genstarter din Residential Gateway. Trykker du den ind mere end 5 sekunder, så nulstiller du Residential Gateway'ens modem og router og telefonporte, samt trådløse indstillinger til antenneforeningens forhåndsopsatte konfiguration. Kører du sur i det med egenkonfigurering, kan du alt så starte forfra igen på denne måde.

 6. CABLE – F-Connector forbindes med dit antennekabelnet sådan som antenneforeningen har installeret det for dig.

På undersiden: MAC ADRESSE etiket.

For din første router: Det trådløse netværksnavn dannes af tegnene TKN- (husk bindestreg) samt de sidste 6 tegn i Cable Modem MAC-adressen. I dette tilfælde hvor MAC-adressen er 0011E66DFF31 ville det være TKN-6dff31. Se og så etiketten på bunden af Residential Gateway'en. Her finder du og så serienummeret (der kaldes "S/N"), der benyttes som krypteringsnøgle (sikkerhedskode) til trådløs forbindelse.

Hvis du udskifter din router: Det trådløse netværksnavn og krypteringsnøglen overføres fra den gamle til den nye router. Du kan se dette på selvbetjeningen og i øvrigt selv ændre begge dele på selvbetjeningen – gå til undermenuen Internet og tryk på knappen Skift Indstillinger.

Hold din Residential Gateway tændt konstant. Med en kilowatt time pris på 2 kr svarer forbruget på 25 W til 36 kr pr måned. Men tænk lige på, at det sparer os for tusindvis af teknikerkørselstimer hvert år, at routerne afleverer snesevis af telemetriske oplysninger om deres driftstilstand 2 gange i minuttet året rundt. Hertil kommer, at idet den bør være opstillet indendøre af hensyn til optimal trådløs ydelse, så bidrager den til rumopvarmningen i huset, og der spares i den anden ende på udgiften til andre varmekilder. En spare-indstilling er bebudet af Cisco, men endnu ikke implementeret.


Principskitse for EPC3940-routeren

Bemærk, at MTAen (telefoni-adapter) ikke går gennem routeren, men bridges direkte gennem modemmet til antenneforeningens fælles firewall-inderside. Den kan kun få sin IP-adresse fra antenneforeningens DHCP. Man kan altså ikke selv sætte IP-adressen op for den. X og y i IP-adressen er ikke for de to sidste tal-sæt (oktetter) fra modemmets IP-adresse mage til routerens. Prioritering af voice-trafik til MTA'en fremfor til routeren sker i modemmet. Båndbredderegulering foregår ligeledes i modemmet.

En offentlig IPv4-adresse til routerens yderside (WAN-siden) bridges igennem modemmet til routeren.Så får denne altså ydersideadressen 176.67.x.y – hvor x kan være fra 184-191 og y fra 0-255, dog 10 for den laveste under 184, og 253 for den øverste under 191. Denne adresse er registreret som fast tilknyttet medlemmet. Hvis man får byttet router, flytter adressen således med over, og lovpligtig logning er knyttet til denne.

Hvis modemmet slet ikke er kendt i nettet (fordi det kommer andetsteds fra og ikke er oprettet), så tildeles IP-adresse fra en særlig pulje, og brugertrafik omdirigeres til en side, der opfordrer til registrering.

Hvis dit modem administrativt blokeres, f.eks. pga. gæld til antenneforeningen, så får det en midlertidig IP-adresse, hvor trafik omdirigeres til en hjemmeside, der informerer om gælden og giver anvisning på hvordan man kommer videre, men i øvrigt blokerer for brug.

Men det er også muligt at give beskeder til samtlige brugere, også de der ikke blokeres, ved at dirigere trafikken forbi en hjemmeside med relevant information.

Routerens indersideadresse (LAN-adressen, gateway-adressen, imod brugeren) er 192.168.110.1 – eller 10.100.32.1

EPC3940 indeholder også en USB-port, som dog ikke er beskrevet her. Den kan bruges til netværkstilslutning af f.eks. en USB-harddisk, og du kan på den måde have en netværksserver (NAS).

 

03 EPC princip skitse 3940


Tilslutning af Residential Gateway

Nedenstående er blot et eksempel, der viser de yderst fleksible tilslutningsmuligheder. Selv om et tv kan tilsluttes dataforbindelsen trådløst, så anbefales det stærkt at tilslutte det med ethernetkabel (ikke vist her)

Hent også dette korte dokument, der viser opstillingen.

Bemærk, at antennekablet vist med gråt på tegningen i virkeligheden er hvidt. Antenneforeningen benytter Cavel type DG123 eller tilsvarende. Datafilteret vist her er DVU7, men der kan også forekomme en DVU4, en DVU1-4 eller helt enkelt en antenne-vægdåse med dataudtag. Vigtigt er det, at der er et datafilter, uanset om det er indbygget i vægdåsen eller er separat.

Her er ikke vist trådløst udstyr, eftersom dette jo ikke kables. Alle fire dataporte kan bruges; man kan tilslutte yderligere switch; i så fald anfales en Gigabit-switch, men: Undgå switche, der notorisk "sander til" af streaming-trafik, såsom D-Link. Så dén model, der er vist på billedet nedenfor, er altså langtfra en foretrukken...

 

04 epc3940L opstilling


Tilslutning af fastnet-telefon

Du tilslutter det lille RJ11 plastic-stik fra telefonen i én af de to porte, som er vist her. Du skal benytte port 1 (øverst), med mindre anden aftale er indgået. Du kan også tilslutte en anden telefon til port 2, og på et andet nummer, hvis der indgås aftale derom med teleoperatøren. Du bør ikke via dette telefonstik koble din router sammen med det eksisterende telefonnet i huset, hvis dette forsat er fysisk forbundet med TDCs telefoncentral gennem kabler ud af huset. Også selv om operatøren lover at det kan man godt. Det kan være, at telefonien så ikke fungerer. Riskikoen er i værste fald kan der komme en elektrisk spændingsspids ind via de gamle telefonkabler som ødelægger din router.

05 telefon epc3940


Opstilling

Residential Gateway'en skal opstilles lodret (på højkant), som vist på billedet. De trådløse antenner er skjult inde i kabinettet. Den kan ligeledes hænges op. Vi anbefaler kraftigt at du hænger den pænt op og fastgør alle kabler, da især antennekabler ikke tåler at blive møvlet rundt med, hver gang der støvsuges, uden at de efterhånden ødelægges. Især er de ømfindtlige ved konnektorerne og hvis de bliver klemt, er de ødelagte og skal skiftes. Og husk: Coax-kabler må ikke bukkes skarpt !!! Ved ophængning skal du sætte afstandsklodser på skruerne, fordi foden er udvidet i bredden.

Den skal opstilles hvor der er fri luft over den og passende ventilation. Den må således ikke opstilles af vejen inde i et skab, eller direkte på et tykt tæppe eller en dyne eller lignende, da den udvikler en del varme og således kan forårsage overophedning eller i værste fald brand, når den ikke kan komme af med varmen.

Opstilling på et loft bør undgås, da temperaturen dér om sommeren bliver for høj og om vinteren for lav. Routeren sender på 4 kanaler og senderen udvikler i sig selv en del varme. Den må ikke arbejde i omgivelses-temperatur under 5 °C eller over 40 °C. Følg i øvrigt forskrifterne i user-guiden. Anbringelse i et skab med varmerør, såsom i teknikskabet i køkkenet i en lejlighed i Elkærparken og lignende frarådes også, da det også kan udvikle for megen varme.

Hvis du vil bore for ophængning, så hold en afstand på 107 mm mellem skruerne (4 tommer), Vælg ikke under 40 mm x 5 mm skruer, og skru dem ikke længere i, end at der er 12,7 mm luft fra væg til skruehovedet.

 


Du kan selv konfigurere router-tingene

OBS! Fra og med 26. marts 2017 skal følgende trådløse parametre stilles via Tune Kabelnets selvbetjening

 • SSID
 • kode
 • WPA/WPA2
 • Tænd/sluk for trådløs

Når du skal ind på din router i en internetbrowser såsom Internet Explorer, benytter du enten adressen http://10.100.32.1 eller http://192.168.110.1.Her beder den dig skrive brugernavn og adgangskode – bare tryk OK uden at skrive noget. Dernæst foreslår den dig at oprette brugernavn / adgangskode. Det kan du så gøre; du hænger selv på at kunne huske det, og hvis du vælger ikke at gøre det, så går du bare videre.

06 epc3940 login

Hvis du logger på lokalt (dvs. via ethernetkabel i en af de gule porte, eller trådløst), og ikke har oprettet User Name og Password, så skal du bare trykke på knappen Log In. Hvis du har oprettet username/password, så skal du bruge dette fremover. Hvis du glemmer det, så skal der en factory reset til for at åbne igen.

Hvis du vil kunne nå din router udefra, uden dit lokalnet i huset, så skal du altså oprette username og password. Når du skal logge ind udefra, så skal du bruge routerens offentlige IP-adresse med portnr 8080, du skriver :8080 efter adressen, f.eks. således http://176.67.184.88:8080.

Hvis du skal nå en tilsluttet enhed udefra, såsom et webcam eller en netværksharddisk (NAS), så skal du bruge dens offentlige IP-adresse. Og dernæst, så skal du bruge port forwarding.

I din antenneforening er din routers udvendige adresse (WAN-adressen) det samme som den offentlge IP-adresse. Du kan du se den her:

1) Login på modem ved at trykke på Login uden at skrive noget User Name eller Password og klik på Login. Du får:

07 epc3940 afterlogin

Lad være at udfylde username eller password i det med blåt indkredsede.

2) Klik så på "Status" (cirklet ind med rødt overnfor).

Du får:

08 epc3940 wan adresse

Her kan du se hvilken software-version din enhed kører med (firmware).

WAN-adressen er "Internet IP Address". I ovenstående eksempel er der tildelt en offentlig IP-adresse, som altså er routerens ydersideadresse.


Trådløs forbindelse

Autenciteringsmetode for kryptering vil være WPA-Personal eller WPA2-Personal (det er det samme som "WPA-Personal"), og typen AES (eller TKIP, AES er bedst).

Du får fra og med 19. dec. 2016 udleveret en blanket, hvorpå er trykt routerens faktiske CM MAC adresse og serienr., foruden dit login til selvbetjeningen og det netværksnavn og sikkerhedskoden, der gælder for den udleverede router. Hvis du skulle miste den, kan du rekvirere den igen.

1. Udskiftning af eksisterende router

Hvis du får udleveret en epc-router som er en udskiftning af en tidligere, så kan du få overført trådløse netværksnavn (SSID) og sikkerhedsnøgle fra den hidtidige router, således at du ikke skal omstille alle dine enheder, smartphones, tablets, printere, smart-højttalere, Chromecast-enheder, tv-apparater og ikke mindst pc'er med nyt SSID navn og sikkerhedskode.

Du får udleveret en blanket med installationsvejledning, og på denne er trykt det trådløse netværksnavn (SSID) og sikkerhedsnøglen, som du hidtil har benyttet. På samme blanket er tillige trykt dit login og kodeord til selvbetjeningen, så du hvis du vil, selv kan gå ind der og ændre dit SSID og sikkerhedskode til dit trådløse net til noget helt tredje.

2. Førstegangsudlevering af router

Når du får udleveret en ny epc-router første gang, som ikke er af udskiftning af en tidligere, så gælder dette:

Netværksnavn (SSID) vil altid være som beskrevet her nedenfor.

Du får udleveret blanketten (eller får den på mail), hvorpå er trykt det aktuelle modem MAC-adresse og serienummer, og det deraf dannede trådløse netværksnavn (SSID) og sikkerhedsnøgle lig dens serienummer. På samme blanket er tillige trykt dit login og kodeord til selvbetjeningen, så du hvis du vil, selv kan gå ind der og ændre dit SSID og sikkerhedskode til dit trådløse net til noget helt tredje.

Du kan her se et eksempel på etiketten på bunden af din router eller på kassen:

Det her viste er blot et eksempel, du må selv aflæse CM MAC-adresse og serienummer på etiketten på undersiden af din egen Residential Gateway. Eller se på den udleverede blanket (hvis udleveret efter 19. dec. 2016). 

På EPC3940-routere ser etiketten normalt således ud (vi har tilføjet de kulørte pile her):

09 epc3940 etiket3 tegnet2


I dette eksempel vil de to trådløse netværksnavne være: TKN-52864b (sidste 6 tegn af CM MAC med `TKN–´ sat foran) for såvel 2,4 som 5 GHz.
Sikkerhedsnøgle vil i dette eksempel være: 272255084 (som stadig er lig serienummeret) for begge.

Men du kan altså godt selv vælge en anden SSID og sikkerhedsnøgle via selvbetjeningen mit.tunenet.dk Gå til menupunktet Internet og tryk på Skift indstilling. Her kan du også vælge trådløs kanal og anden sikkerhedsmetode (WPA eller WPA+WPA2).


Sådan skifter du trådløs kanal:

Vi anbefaler, at du benytter selvbetjeningen, login ind, gå til Internet og tryk på Skift indstillinger

Tune Kabelnet har dermed gjort det meget nemmere for dig at indstille de trådløse indstillinger på din router.

Fra og med 21. april 2017 er der lagt ny software (firmware) ud til EPC3940, som muliggør at bruge kanalerne over 48. Kanalerne 52-136 er de såkaldte DFS-kanaler (Dynamic Frequency Selection). Kanalerne fra 100 og opefter muliggør høj sendestyrke og altså længere trådløs rækkevidde. Men du skal vælge en kanal selv - via selvbetjeningen.

DFS-kanalerne respekterer radar-pulser ved at de lukker i op til 10 minutter, hvis den trådløse radio opfanger radar-pulser. Skulle det ske, når ja, så må man jo bare lade være at benytte DFS-kanalerne. Normalt vil vi "gå under radaren" — helt bogstaveligt, så derfor prøv det endeligt. Bemærk, at hvis man vil køre med 80 MHz kanalbredde i WiFi, så bør man også bruge de høje kanaler. Hvis man vil kombinere med et Grandstream Accesspoint, så kan man sætte det til at køre på kanal 100, og så sin EPC3940 til at køre på kanal 132. Så går de perfekt fri af hinanden.

Men ellers, så husk: Her nedenfor er vist, hvordan du kan gøre det ved at logge ind på routeren. Men du skal altså nu sætte det via selvbetjeningen, da det ellers overskrives ved genstart af roiuteren

Hvis du ikke kan fange den trådløse, også selv om du kun er en meter fra den i fri luft, så skal du måske prøve en anden trådløs kanal.

Log ind på routeren, gå til Wireless og derunder til fanebladet Radio Settings:

10 epc3940 skift kanal

Der er en hel række indstillinger. Network1 er 2,4 GHz, og Network 2 er 5 GHz. Overordnet kan du se, at disse kan tændes (Enable) eller slukkes (Disable).
Network Mode bør indeholde N, og kan eventuelt være N only. Du kan udnytte den indbyggede scanner for at se, om dr er andre trådløse netværk, så du kan hvor kraftige naboernes trådløse net går ind, dér hvor din gateway befinder sig. Du kan også vælge trådløs kanalbredde. Du ser, at den i øjeblikket står på Auto (20 or 40 MHz). Det betyder, at den vil være 40 MHz, så længe der ikke er betydende forstyrrelser fra naboernes trådløse netværk. Med 40 MHz kanalbredde kan der overføres 140 Mbit i hver retning mellem routeren og de tilkoblede trådløse brugere.

Men hvis der er mindste problem med stabil forbindelse, så skal du her vælge 20 MHz bredde, der er den forudvalgte indstilling

Du kan vælge Auto eller fra 1 til 13. Brug kun Auto, 1, 6 eller 11. Hvis du kører med 40 MHz kanalbredde, så kan du vælge at angive den ekstrakanal. Lad den stå på Auto.

For Network 2 (5 GHz) kan du også tilvælge AC-tilstand (det er forhåndsvalgt). Endvidere kan kanalbredden gå op til 80 MHz, hvilket er nødvendigt, hvis du vil køre AC. Du kan vælge mellem auto og 4 kanaler: 36, 40, 44 og 48.

Netværksnavnet har i dette eksempel præfikset "TKN-". Dette kan variere fra antenneforening til antenneforening. I Tune bruger vi "TKN-".

Du kan imidlertid selv angive et egetvalgt netværksnavn, ligesom du også kan vælge at undlade at annoncere det trådløse netværksnavn. En scanning vil fortsat kunne se netværket, blot ikke navnet. Det kan være praktisk at forsyne netværksnavnet (SSID) med et suffiks, som angiver om det er 2,4 eller 5 GHz. Meget udstyr kan ikke køre 5 GHz, og hvis du angiver et forskelligt suffiks såsom "-2" og "-5" i SID-navnene, så kan du jo hurtigt afgøre, om det er tilfældet.

Hvis du vil have et andet navn, så bibehold venligst TKN-præfikset, så at vi supportfunktionen kan se om et forstyrrende net hører til antenneforeningen.

Tryk til sidst Save Settings


Sådan ændrer du krypteringsmetode

Som nævnt ovenfor, så kan du indstille WPA eller WPA+WPA2 via selvbetjeningen mit.tunenet.dk og vi anbefaler at du følger den metode. Når du er logget ind på selvbetjeningen, så vælg Internet og foretage indstillingerne derfra.

Sådan skifter du til WPA – det er løsningen med visse HP-printere og trådløse netkort af fabrikatet Ralink, som findes i bl.a. Asus og HP-laptops

99% af alle brugere der kører trådløst, benytter i dag WPA2-Personal, og dette er modemmet forhåndsindstillet til.

Men: Hvis du maser og maser, men bare ikke kan få det trådløse til at fungere, så skal du sikkert ændre til den WPA-krypteringsmetoden. Det gøres således:

Først skal WPS slås fra, fordi ren WPA ikke er muligt under WPS:

11 WPS disable

Husk at trykke Save Settings nederst.

Vælg dernæst fanebladet Wireless Security

12b epc3940 WPA enable

Du vælger muligheden WPA-Personal. Dette kan gøres separat for 2,4 og 5 GHz. Som Encryption skal altid vælges AES

Bemærk, at der også kan vælges "WPA or WPA2-Personal", hvis man har et blandet miljø, hvor noget udstyr ikke kan køre WPA2, der er den rigtige og forudvalgte indstilling. Da er det så også muligt at vælge TKIP / AES-kryptering i stedet for alene AES-kryptering – meeen ...

12b epc3940 WPA enable2

.... For det første: TKIP betyder imidlertid at du i praksis kun kører den meget langsommere 802.11b eller -g, i stedet for 802.11n, også selv om du har valgt dette og tror, at du kører n. Endnu et argument for at undgå WPA-Personal til forskel fra WPA2-personal.

For det andet: Netop ved HPs trådløse printere og computere med Ralink-netkort ser vi, at routeren / modemmet ikke må indstilles til denne blandingsmuliughed. Selv om man på den tilsluttede pc eller printer vælger WPA-PSK (samme som WPA-Personal), når routeren er sat op til "WPA- or WPA2-Personal" - så kan disse enheder ikke tilkobles, eller viser "begrænset forbindelse". Det hele lykkes kun, når man på routeren har forudvalgt, at der skal køres ren WPA-Personal.

Og endelig, for lige at drille: Mange iPads og lignende Apple-udstyr, skal have WPA2-Personal for at virke stabilt. Så har du en på den ene side HP-printer og desuden en iPad, så kunne du overveje WPA til 2,4 GHz og WPA2 til 5 GHz.

Husk at trykke Save Settings inden du forlader billedet.

Og endelig endelig: I Windows7 skal du "slette" eller "fjerne" netværksforbindelsen, i Windows8 og på Apple-udstyr skal du "glemme" netværksforbindelsen, når du har haft skiftet over mellem WPA2 og WPA. Og så tilvælge og oprette den igen under fundne netværk. Du får nemlig dette billede, når du vil tilslutte efter at have skiftet fra WPA2 til WPA:

12c epc3940 WPA uoverensstemmelse 2

Dette gøres i Windows 7 lettest ved at højreklikke og rette egenskaber. Sikkerhedstype skal rettes fra WPA2-Personal til WPA-Personal:

12c epc3940 WPA uoverensstemmelse 3

Husk at klikke på Vis tegn, og derpå kopiere Sikkerhedsnøgle til netværket, fordi den blankes, når du skifter fra WPA2 til WPA (nøglen "123456789" er bare et eksempel):

12c epc3940 WPA uoverensstemmelse 4

og vælg så Sikkerhedstype:

12c epc3940 WPA uoverensstemmelse 5

og kopier så Sikkerhedsnøgle tilbage og tryk OK.

 


WEP

For sjældne, bedagede computere kan du også være nødt til i stedet for WPA eller WPA2, at vælge WEP-kryptering. 

Når du vælger WEP skifter billedet til dette:

13 3925 saadan wep(2) 

Og du skriver så WEP-sikkerhedsnøglen ind. Denne skal være på 10 tegn. Benyt for eksempel det 9-cifrede serienummer og sæt et 0 efter:

14 3925 saadan wep(3)

Til sidst trykker du Save Settings.


Trådløs protokol: 802.11n, -b eller -g, og -ac på 5 GHz

Hvis du vil køre trådløs forbindelse fra din EPC3940 Residential Gateway til f.eks. en bærbar computer, så er Residential Gateway'en fra antenneforeningens side som standard sat op med kryptering af signalet fra antenneforeningen, således at fremmede ikke kan køre på din trådløse forbindelse. Der køres efter standarden 802.11n som skulle kunne overføre med lokalhastigheder op til 300 Mbit (begge retninger lagt sammen; 40 MHz trådløs kanalbredde). så hurtig hastighed får du dog ikke til omverden uden for vort net. Hvis der er nogen som helst konkurrence med naboerne om at køre trådløst, så vælger din gateway automatisk robust indstilling med f.eks. 20 MHz spektrumbredde trådløst, og ikke f.eks. 40 MHz spektrumbredde.

Hvis du overhovedet kan, så skal du vælge at køre 802.11n på 2,4 GHz, og ac på 5 GHz

Standarderne 802.11g og 802.11b er meget langsommere. 802.11g kan overføre 54 Mbit lagt sammen begge veje, altså maks. 27 Mbit down og up. 802.11.b er endnu langsommere, nemlig maks. 11 Mbit for up og down lagt sammen.

De fleste nyere trpådløse klienter kan køre både 2,4 og 5 GHz og tillige ac på 5 GHz. Ofte kan en laptop, der har 5 GHz wifi, men ikke ac, få skiftet sit trådløse netkort, så den derved også kan køre ac. Derved fordobles den trådløse båndbredde sammenlignet med n.

Sikkerhedstype: WEP, WPA- eller WPA2-Personal?

Du bør køre krypteret, så andre ikke kan stjæle din netværkskapcitet eller det der er værre ved at få trådløs adgang til dit lokalnet..

Antenneforeningen sætter udstyret op, så der benyttes kryptering. Sikkerhedstypen er forhåndsindstillet til WPA2-Personal. En meget ældre sikkerhedstype hedder WEP, og enkelte ældre Windows XP-maskiner og lignende, over 6 år gamle, kan muligvis ikke køre WPA og skal derfor køre WEP. Men bortset fra disse, så undgå WEP.

Krypteringstype: AES eller TKIP ?

Routerens trådløse netværk er sat op til, at du frit kan bruge en computer, eller andet udstyr, der kører AES eller TKIP som krypteringsgmetode. Du skal bruge AES på computeren, hvis du overhovedet kan vælge dette.
Hvis du kører TKIP, så vil netværksprotokollen nemlig automatisk skifte tilbage fra 802.11n til 802.11g og dermed vil din maksimale hastighed automatisk begrænses til højst 27 Mbit i hver retning. Læs f.eks. videre her.

De fleste nyere computere mm er forudindstillet til at køre WPA2-Personal og AES. Behold dette.

Hvis du selv vil se, hvorledes din computer kører mht. sikkerhedstype og krypteringstype, så skal du gøre følgende (I Windows 7):

 1. Klik på det trådløse ikon nederst til højre på proceslinjen
 2. Vælg "Åbn Netværks- og delingscenter"
 3. Vælg "Rediger indstillinger for netværkskort"
 4. Dobbeltklik på ikonet for dit trådløse netværk i dette vindue
 5. Klik på knappen "Trådløse egenskaber"
 6. Vælg fanebladet "Sikkerhed"
 7. Vælg Sikkerhedstype "WPA2-Personal" og krypteringstype "AES".


Vil du vide mere om 802.11n, er der tonsvis af materiale at finde på nettet. Aerohive har en meget god serie på 17 videoer på youTube om emnet. Start her.

Hvis du ønsker at køre trådløst når vi kommer og installerer, skal din computer kunne gøre dette på få minutter. Driller opsétningen, og tager det længere, skal du ikke forvente, at installatøren kan assistere dig med dette, da det så ikke kan betragtes som en standard installation. Slut computeren til Residential Gateway'en via det medfølgende datakabel, hvis du ikke kan komme på, på anden måde. 

Du skal vide, at den trådløse netværksteknik foregør i et område, hvor der er fri konkurrence, når blot man overholder nogle enkle spilleregler. Derfor kan der godt være mange om buddet på den samme trådløse frekvens samtidigt på samme sted. 20 forskellige trådløse netværk ses mange steder i f.eks. lejlighedsbyggerier. Det er alt så ikke antenneforeningen ansvar, om du kan eller ikke kan køre trådløst. Hvis du kan se alle mulige andre, men ikke din egen, selv om den står klos op ad, så prøv evt. at skifte kanal. Den kan du selv ændre med samt en del andre trådløse opsætningsparametre.

Meget udstyr i hjemmet, der bruger trådløst, kører alene på 2,4 GHz, hvorfor det kan være en fordel også at køre 5 GHz, og endda i enkelte situationer slå 2,4 GHz fra. Eller igen: med et "-5" suffiks på netværksnavnet kan du bevidst vælge 5 GHz nettet.

Du kan godt selv ændre nogle elementer i router konfigurationen, såsom lokal firewall, børnelås eller port forwarding. Den er fra start uden adgangskode, og der er spærret for adgang udefra med netop en adgangskode, så kun administrator kan gå ind. Du gør ind på den med adressen http://192.168.110.1. Hvis du ændrer ved den trådløse opsætning, og hvis du i dén forbindelse ændrer det trådløse netværksnavn, så skal du lige vide, at antenneforeningen automatisk altid indsætter præfixet "TKN-".

Kører du sur i det, resetter du den blot (den forsænkede reset-pal trykkes ind mere end 10 sekunder) og du vender tilbage til antenneforeningens grundlæggende konfiguration. Antenneforeningens netadministrator kan og så resette udefra. Hvis du bare slukker for strømmen, så bibeholder den dine egne ændringer, når du tænder for den igen. Du kan dog ikke ændre ved indvendige LAN-adresse (192.168.110.x), og trådløst adgangspunkts ID (SSID) vil altid starte med "TKN-".


Rækker din trådløse sender ikke langt nok?

Med EPC3940 kan du vælge kanal 100 og opefter, som sender 2½ gang kraftigere. Kanalvalg skal ske via selvbetjeningen: mit.tunenet.dk.

Og ellers, så taler vi om et ekstra trådløst accesspoint, der skal forbindes med din EPC3940 med et datakabel.

Se her, hvordan et ekstra trådløst accesspoint opsættes. Vi anbefaler f.eks. dette fra Grandstream, der kan overvåges sammen med din router via selvbetjeningens Internet afsnit

Hvis du vælger at opsætte et ekstra trådløst accesspoint, og for eksempel vil bruge en anden trådløs router, så skal du altså forbinde denne med et datakabel, ikke trådløst. Og meget vigtigt: Du skal sørge for at indstille dette accesspoint, så det ikke også kører som router. Det er nok med én router. Hver gang en router skal lave adresseoversættelse har du det ekstra bøvl dermed, og de forskellige enheder i dit lokalnet, såsom printere, netværksdiske, TV-tunere sat til nettet, osv., skal jo også gerne kunne se hinanden.


Sådan reserverer du en fast IP-adresse til f.eks. en printer eller andet udstyr, der kobles til

Du kan have brug for, at en eller flere af dine enheder i dit lokalnetværk altid tildeles den samme lokale IP-adresse fra din router. Hertil skal du lave en reservation. Denne kan foretages enten i enheden selv, eller du kan lave en reservation i EPC3940-routeren. Det sidste er en fordel, hvis det f.eks. drejer sig om en enhed, der skal flyttes over på et andet net en gang i mellemn, såsom din bærbare pc, der måske skal have en helt anden netværksadresse inde på arbejdet.

En enhed vil få tildelt en adresse, og du starter med at lokalisere den. Du skal gå ind på "Connected Devices Summary".

Efter login på modem vælger du Setup i øverste menureække, og dernæst Lan Setup i den anden række faneblade og du ser:

15 epc3940 connected devices

Klik nu på Connected Devices Summary og der kommer et hjælpevindue op, som viser alle de forbundne enheder:

Du ønsker f.eks. at give din netværks disk-server (NAS) en fast IP-adresse.

Du ser på Connected Devices Summary, at den har fået netværksadressen 192.168.110.18, og du ønsker nu at forvandle den adresse til en fast reserveret adresse, dvs. så din NAS får lige præcis dén adresse hver gang dén eller dit modem genstartes.

16 3925 connected devices summary c

Først skal du kopiere dens MAC-asdresse. Marker dens MAC-adresse og kopier denne (højreklik - Kopier, eller tryk CTRL+C)

17 3925 connected devices summary d

Luk derpå dette hjælpevindue ved at trykke på Close.

Du er tilbage på foregående billede og trykker nu: Pre-assigned DHCP IP Addresses

18 3925 reserved IP 0a

Billedet ser først således ud:

19 3925 reserved IP a0

Du markerer nu MAC Address med henblik på at overskrive (tryk CTRL+V eller højreklik Sæt Ind):

20 3925 reserved IP a2

Du trykker CTRL+V eller højreklikker og vælger Sæt Ind. MAC-adressen indsættes. Du skriver nu samme IP-adresse ind lige nedenunder i de fire felter Assign to IP:

21 3925 reserved IP c

Du trykker på Add Static IP, og reservationen er oprettet.

Du ser nu, at i stedet for "Active" står der nu "Reserved":

22 3925 reserved IP d

Dermed er der lavet en fast adresse-reservation for din NAS, som vil være nødvendigt, når du i følgende step skal lave port forwarding for din NAS-server.

Men det kunne have været en hvilken som helst slags enhed, f.eks. en netværksprinter eller et web-cam.


Port forwarding

Port forwarding opsættes under Applications & Gaming, faneblad 2: Port Range Forwarding (pas på ikke at vælge første faneblad Port Filtering !).

Man kan udfylde en enkelt port, i så fald er Start og End port den samme. Eller et interval, et såkaldt Range. Protocol skal være enten TCP eller UDP (eller begge, Both). IP-adressen er den IP-adresse, som pågældende enhed, du ønsker port forwarding til, har på lokalnettet. Her har en sådan enhed, konkret er den en Synology NAS-server, fået adressen 192.168.110.18. I din antenneforening benyttes også adresse-rummet 10.100.32.x i stedet for 192.168.110.x. Du skal være opmærksom på hvad der bruges i din router.

Og hvis du bruger en Synology NAS, så skal du lige vær opmærksom på at bruge port 1723 og 443 tillige, men læs derom i dens dokumentation.

Sådan ser billedet ud:

23 PF 1 3925 after

Tryk på Help... for vejledning på engelsk

Bemærk, at der optræder External og Internal kolonner. Du skal bare udfylde samme portnummer / interval på både External og Internal.

Og husk: Når du har oprettet Port Forwarding, så at sætte hak i Enable og at rulle ned og trykke på Save Settings nederst i billedet.

Læs mere:

Læs en 12-siders beskrivelse fra fabrikanten af EPC3940 her (engelsk, aug. 2014. Ikke alle de her beskrevne egenskaber er iværksat i antenneforeningen ).
Hent 60 sider Wireless Residential Gateway Software User Guide her (på engelsk, juni 2014) — eller hent den lokalt fra antenneforeningen her (744 KB, engelsksproget).

Og, efter at Technicolor har overtaget Ciscos modemproduktion: Kort omtale hos Technicolor

 

Tune Kabelnet
Tunehøj 22, 4030 Tune
kabelnet@tunenet.dk
Tlf. 4613 6343 
(Aflyttes flere gange dagligt)

Giro: 8 17 69 73
Bank: 4440 - 8 17 69 73
PBS nr. 03889688, 
Deb.gr. 00001 + medlemsnr
CVR: 12492677

twitter nyhed2

Hastenyheder tweetes.

Følg @tunekabelnet