Tweets fra @tunekabelnet

Ofte stillede spørgsmål

Læs her de hyppigst stillede spørgsmål, især til takstbladet.

Senest revideret 13/7-2021.

Jeg bor i Greve Boligselskab (GB) og har fået hævet prisen siden 1. januar 2017. Hvorfor det?


Svar: Loven er lavet om ved årsskiftet 2016/17, således at det almene boligselskab ikke længere er forpligtet til at levere minimum grundpakke og indeholde taksten for denne i huslejen. Tune Kabelnet opkræver derfor nu også taksten for grundpakken direkte hos lejerne. GB kan fortsat opkræve et beløb til vedligehold af anlægget.

Jeg vil kun tilmelde mig internet hos Tune Kabelnet, kan det lade sig gøre?


Svar: Ja, det går udmærket, siden vi ændrede frekvensplanen i sommeren 2018. 

Vi har dog én af Danmarks billigste grundpakker for flow-tv. Bortset fra TV2 er samtlige kanaler i grundpakken alene belagt med den obligatoriske momsfri afgift til CopyDan. 
Nabolandskanalerne koster således kun 50 øre/styk pr måned. 

Jeg vil tilmelde mig radio/tv fra Tune Kabelnet, og jeg graver selv på min egen grund. Hvad koster denne tilslutning?


Svar: 1.000 kr (indmeldelse) + ca. 1.695 kr (konnektering af stikledning + 1 stikdåse inde i huset, inkl. op til 30 meters kabel, ekskl. gravearbejde) = omkring kr 2.695 kr. Prisen er ekskl. yderligere stumper, såsom længere stikledning, evt. egen lokal antenneforstærker, ekstra stikdåser hvis der skal tilsluttes flere fjernsyn m.m. og ekskl. kontingent for radio/tv. Hvis du tilmelder dig Internet samtidig, får du ny router med i købet, altså til samme pris.

Jeg bor i den Gl. Bydel (den gamle landsby), og vil tilmelde mig radio/TV fra Tune Kabelnet. Hvad koster dette?

Svar: Prisen er den samme som i foregående spørgsmål: Tilslutning koster siden 1.1.2018, 1.000 kr. også for alle adresser, hvor vi har etableret anlæg i 2005 og 2011 i den gamle bydel i Tune.

Der er ikke etableret dækning på: Baldersvej, Tjærebyvej, Østergade, Strædet, Industrilunden, dele af Arnestien, Lundevej ulige nr., samt Tune Nordøst (Lisegårdsvænget og Tunegårdsvænget). Strædet forsynes dog via bagskel ud mod den gl. sportsplads.

Du tilmeldes Internet samtidig, og du får du får router med i samme pris (uden at betale ekstra).

Jeg vil tilmelde mig radio/tv fra Tune Kabelnet, og vil ha' hjælp med gravning af stikledning. Hvad koster dette?


Svar: 1.000 kr (indmeldelse) + ca. 1.695 kr (connectering af stikledning + 1 stikdåse inde i huset, inkl. op til 30 meters kabel) + prisen for gravning på din egen grund (som vi ikke kender, men som du kan få ved at kontakte en entreprenør) = 2.695 kr + pris for grave-arbejde. Prisen er ekskl. yderligere stumper, såsom længere stikledning, lokal antenneforstærker, ekstra stikdåser, hvis der skal tilsluttes flere fjernsyn m.m. og ekskl. kontingent for radio/tv.

Jeg vil tilmelde mig radio/tv + internet fra Tune Kabelnet, og jeg graver selv på min grund. Hvad koster dette?


Svar: 1.000 kr (indmeldelse + Internettilmelding og router) + ca. 1.695 kr (connectering af stikledning + 1 stikdåse inde i huset, inkl. op til 30 meters kabel, ekskl. gravearbejde), altså inkl. internet-router = 2.695 kr. Prisen er ekskl. yderligere stumper, såsom længere stikledning, forstærker, ekstra stikdåser hvis der skal tilsluttes flere fjernsyn m.m. og ekskl. kontingent for radio/tv og afgift internet.

Jeg vil tilmelde mig radio/tv + internet Tune Kabelnet og jeg vi ha' hjælp med gravning af stikledning. Hvad koster dette?


Svar: 1.000 kr (indmeldelse + Internettilmelding og router) + ca. 1.695 kr (connectering af stikledning + 1 stikdåse inde i huset, inkl. op til 30 meters kabel) = 2.695 kr PLUS grave-arbejde (som vi ikke ved hvad koster da det afhænger af entreprenør). Prisen er ekskl. yderligere stumper, såsom længere stikledning, lokalforstærker, ekstra stikdåser hvis der skal tilsluttes flere fjernsyn m.m. og ekskl. kontingent for radio/tv og afgift for internet.

Jeg vil tilmelde mig internetforbindelsen fra Tune Kabelnet og har radio/tv fra Tune Kabelnet i forvejen. Hvad koster dette?


300 kr for router + 750 kr for installation.
Denne priser indeholder installation + tilslutningsdåse + connectors.

Prisen er ekskl. yderligere stumper, såsom lokalforstærker, evt. udbedring af fejl på stikledning, kabel, m.m. og ekskl. kontingent for internet. Routerprisen på 300 kr opkræves af Tune Kabelnet. Installation betaler du til Tune Kabelnets installatør: Tune Kabelnets intallatør 750 kr + yderligere stumper, der aftales ad hoc.

Jeg vil tilmelde mig internetforbindelsen fra Tune Kabelnet og ønsker fast offentlig IP-adresse. Koster fast offentlig IP-adresse ekstra?


Dette er ikke omtalt i takstbladet, fordi Tune kabelnet pt. råder over nok faste adresser (af typen IPv4) til, at samtlige tilsluttede internetmedlemmer hver kan få én offentlig IP-adresse. Det koster ikke ekstra. Den adresse er yderside-adressen for routeren, kun lokalt tildeles således private adresser. Har du udstyr, du skal kunne tilgå udefra, klares dette nemt med port forwarding eller DMZ-opsætning på din router. Dette er beskrevet i routervejledningen. Tune Kabelnet tillader ikke opsætning af servere beregnet for offentligheden, jf. vore vilkår for brug af forbindelsen. Tune Kabelnet benytter pt. ikke IPv6-adresser.

Jeg vil tilmelde mig internetforbindelsen fra Tune Kabelnet og har radio/tv fra Tune Kabelnet i forvejen og vil køre trådløst internet. Hvad koster dette?


300 kr for den router, der skal betales til Tune Kabelnet før installation igangsættes. Hertil 750 kr for installation (dagspris).
Installation indeholder tilslutningsdåse + connectors, ekskl. yderligere stumper (såsom antenneforstærker, ledning, m.m.) og ekskl. kontingent for Internet.
Opsætning af trådløst netværk er ikke inkluderet i standard prisen. Dette skyldes at det nogle gange driller med forældede operativsystemer at få netværket til at køre.
Derfor skal opsætning af trådløst netværk aftales separat med installatøren, såfremt det tager længere end 5-10 minutter at sætte netværket op. Også udgifter til trådløse PC-kort står du selv for.
De siden 1.4.2004 leverede standardroutere (i dag Arris TG3442 og efterfølgende) indeholder trådløst accesspoint (802.11g, 802.11n, 802.11ac), der siden 1.4.2008 som forudvalgt indstilling altid leveres åbnet.
Du behøver derfor ofte ikke købe yderligere trådløst access-point. Der er imidlertid ingen garanti for dækning i hele dit hus, og heller ingen garanti mod forstyrrelser fra andre, der kører trådløst.
Et kabel giver altid den bedste forbindelse. Den siden 1.4.2008 leverede router har 4-port switch, 1 USB-port samt 2 analoge telefoniporte.
De fra 1.4.2010-april 2014 leverede routere har 4-port switch (1 Gigabit lokalt i huset), 1 USB-port fot tilslutning af netværksapparater, såsom printer, samt 2 analoge telefoniporte.
Det trådløse net for EPC3925 kører 802.11n, og på epc3940 og Arris TG3442 og efterfølgende: 802.11ac (kaldes også Wi-Fi5), der altså kan tilsluttes computere, der kan køre 802.11b og g og n (og ac),
og som sådan yde op til det antal Mbit trådløst, som også er på kabel. Dvs. op til 250Mbit på EPC3940 og på de nyere DOCSS 3.1-duelige: pt. Arris TG3442 og efterfølgende, hvis man har købt dét: 1000 Mbit, som vi har som maks. grænse nu. Du kan med fordel tilslutte et ekstra trådløst access-point.

Jeg har mere end én pc. Kan jeg køre flere computere på én router?

Ja, det kan du snildt. Med den switch, der er indbygget i routeren, eller som kobles mellem din router og pc'en eller pc'erne, så kan du køre med flere pc'er samtidigt. En switch ligger på fra ca 120 kr og opefter, alt efter antal porte. Switchen køber du i en computerforretning. De routere, vi har leveret siden 1.4.2010, indeholder imidlertid 4-port gigabit switch (Cisco EPC39xx og Arris TG3442 og efterfølgende).

Jeg flytter til Tune udefra, til et hus/lejlighed, hvor der allerede er Tune kabel-Internet. Hvad koster dét?


a) Hvis sælger af huset / foregående beboer af lejligheden vil sælge sin router til dig, så koster det kun et administrativt gebyr på 250 kr.
b) Hvis sælger selv tager sin router med sig, men installationen iøvrigt er intakt og i orden, så koster det 300 kr for en nytilmelding inklusive router.
c) Hvis lejligheden ved istandsættelse får ødelagt installationen (dette er desværre set, f.eks. ved gulvafslibninger), så koster det minimum 750 kr for en installation (+ genetablering af føringsvej for kabel), og hvis router også mangler, så skal der lægges 300 kr oveni for den ny router. Dét afhænger altså af situationen konkret.

Jeg flytter fra et hus der har internet fra Tune kabelnet, og flytter til et hus der også allerede har internet via Tune Kabelnet. Hvad koster det?


Dette afhænger af, om du medtager din router fra det hus du fraflytter, eller om du videresælger din egen router til køberen af dit hus, og det samme gælder for hus 2, hvor du flytter hen.

Hvis begge routere forbliver i husene, koster selve flytningen 250 kr.
Hvis du tager din egen router med til det hus du flytter ind til, koster det også 250 kr for selve flytningen.
Hvis du lader din router stå i huset du fraflytter, og der ikke er router i det hus du flytter ind i (men i øvrigt en intakt internetinstallation via Tune kabelnet), skal du nytilmeldes, som inklusive router router koster kr. 300. Hvis du derimod allerede har en router, og bare vil købe den, er prisen 1095 kr. I begge tilfælde er routeren en Arris TG3442 og efterfølgende.

Prisen er ekskl. yderligere stumper, såsom forstærker, evt. udbedring af fejl på stikledning, kabel, m.m. og ekskl. kontingent for internet.

Jeg flytter fra et hus der har internet fra Tune Kabelnet (hus 1), og flytter til et hus der har radio/tv, men ikke internet (hus 2). Hvad koster det?


a. Jeg tager min egen router med fra hus 1 til hus 2. Pris for at få installeret internet i hus 2 er: kr 750.
b. Jeg lader min egen router stå i hus 1, og skal ha' en nytilslutning af internet i hus 2: kr 300 for router + 750 kr for installation.
Prisen er ekskl. yderligere stumper, såsom forstærker, evt. udbedring af fejl på stikledning, kabel, m.m. og ekskl. kontingent for internet. Hertil kommer flyttegebyret på 250 kr.

Jeg fraflytter, og skal sige min internetforbindelse op, eftersom den nye ejer ikke ønsker at være tilsluttet Tune Kabel-Internet. Hvad koster dette?


Dette koster et lukkegebyr på 250 kr, samt der er 3 måneders opsigelse på internetforbindelsen. Der er evt. mulighed for at Tune Kabelnet tilbagekøber din router, hvis den er under 2 år gammel. Denne afskrives over 3 år, ud fra den gældende indkøbspris for vor router på det tidspunkt du opsiger din internetforbindelse.

Der har været eget-drevet Internet i Tune Kabelnet siden juni 2000.
Der findes flere modeller af routere. Er de lige 'moderne'?


Nej da. Der findes følgende typer, der alle har router, ethernet-interface og USB-interface. De 1600, der er opgjort i brug pr 13.7.2021, fordeler sig således:

Fabrikat / Type Særlig egenskab Interfacehastighed mod PC med kabel Udleveret Antal i Tune %
ZyZEL 964*** 4 port switch (udfaset 2010) 10/100 Mbps ethernet 2002-2004 0 0
Scientific Atlanta DPR 2320**** trådløst access point 54 Mbps 10/100 Mbps ethernet 2004-2008 0 0
Scientific Atlanta DPR2320R2**** trådløst access point 54 Mbps 10/100 Mbps ethernet Q1-Q2-2008 0 0
Cisco EPC2434 (tidl. Scientific Atlanta) trådløst access point 54 Mbps, 4 port switch, UPnP, 2-SIP telefoniporte 10/100 Mbps ethernet, 480 Mbps USB2 2008-2010 10 (0,6 %) 
Cisco EPC3925 trådløst access point 2.4 GHz, 802.11n med op til 300 Mbps, 4 port switch, UPnP, 2 SIP-telefoniporte 10/100/1000 Mbps ethernet 2010-2014 53 3,3
Cisco EPC3928 trådløst access point dual-band 2.4 GHz og 5 GHz, 802.11n med op til 300 Mbps, 4 port switch, UPnP, 2 SIP-telefoniporte 10/100/1000 Mbps ethernet 2014-2015 3 0,2
Cisco EPC 3940L 2,4 GHz Wifi, 5 GHz Wifi, 10 gange flere trådløse kanaler, dualband, 802.11ac 10/100/1000 Mbps ethernet 2015-2019 493 31
Arris TG3442S og -SP 2,4 GHz Wifi, 5 GHz Wifi, 10 gange flere trådløse kanaler, dualband, 802.11ac 10/100/1000 Mbps ethernet 2019- 1007

63


** EPC2434 leveres trådløst med protokollen 802.11b/g. Denne trådløse protokol kan kun overføre samlet maks. 22 Mbit ud af de ca 45 Mbit, den kan yde på en kablet forbindelse. Og de 22 Mbit er til deling mellem alt udstyr, der kobles til den trådløst. Og det er en ydelse, der vel at mærke kun kan opnås i samme rum som routeren.

Skal du streame tv-kanaler og/eller har mange trådløse enheder tilsluttet, så anbefales derfor en nyere router i epc39xx- rækken. Uanset dette, så forringes den trådløse kapacitet stærkt, når den skal gå gennem flere vægge, også med epc39xx – det skyldes jo de fysiske love – men den kan som udgangspunkt levere den fulde båndbredde fra Tune Kabelnet, altså p.t. 200 Mbit.

*** helt udfaset 16. februar 2012

****udfaset 15. juni 2013 ved skift til EuroDOCSIS standard

De første fire modeller har siden februar 2010 kørt efter en standard som kan give større ydelse i upstream-retningen (væk fra din pc, mod Internettet), nemlig DOCSIS 2.0. Desuden indeholder de fire sidstnævnte trådløst access-point. Modellen af type EPC39xx kan køre en endnu hurtigere hastighed, nemlig DOCSIS 3.0, der blev sat i værk 15. juni 2010 Tune Kabelnet har valgt at åbne for op til 250 Mbit down/ 50 Mbit up for disse senest ændret sept. 2020. I 2019 introducerede vi DOCSIS 3.1, der muliggør op til 10 Gbit down / 1 Gbit upload. Og det kører på Arris TG344. Der er så her åbnet for 1000 Mbit down og 100 Mbit up.

EPC39xx er skiftet til Technicolor-logo. Technicolor har købt denne division af Cisco.

Arris leverer fra august 2019 router. Det er modellen TG3442S, fra januar 2020 TG3442SP.

Selv om routeren har 100 eller 1000 Mbps ethernet-interface, eller 54 eller 300 Mbps eller 800 Mbit trådløst access-point, så giver den ikke automatisk denne hastighed til/fra Internettet.

Medlemmer kan få SIP-baseret fuld IP-telefoni via den indbyggede telefoni-port i routerne fra 30. marts 2012 imod operatøren Evercall, som Tune Kabelnet samarbejder med. IP-telefoni er allerede i dag muligt på alle routere fra andre udbydere med en ekstern SIP-adapter.

Routeren kan køre Universal Plug and Play, UPnP. Det er det samme som DLNA, som er den moderne måde at sammenbinde alle slags netværksbaserede enheder i hjemmet i dag. EPC39xx kan som en sand home gateway med gigabit router og switch, og som sådan tjene som det centrale punkt i et sådant netværk. Har du brug for en switch mere, så køb en med Gigabit hastighed. Har du brug for et trådløst accesspoint mere, eller en repeater, så sørg for at selv om den muligvis er en router, da at slå DHCP-funktionen fra i den (dér hvor der uddeles IP-adresser fra), så du kun har én DHCP funktion lokalt, nemlig i den router, du har fra Tune Kabelnet.

Arris TG3442 kører også Band Steering på Wi-Fi. Det er en mekanisme, der sikrer bedst mulig hastighed på de tilsluttede klienter, som kan køre både 2,4 og 5 GHz: Hvis feltstyrken er stærk nok, så køres 5 GHz med dens langt højere kapacitet, og hvis ikke faldes tilbage på 2,4 GHz. Det forudsætter, at der benyttes identisk netværksnavn (SSID) for båe 2,4 og 5 GHz. Det er muligt at slå Band Steering fra; dette gøres i selvbetjeningen med en afkrydsning - eller ved at have forskellige SSID for 2,4 og 5 GHz.

Hvilke veje er dækket af Tune Kabelnet

Vi henviser til denne oversigt.

 

Tune Kabelnet
Tunehøj 22, 4030 Tune
kabelnet@tunenet.dk
Tlf. 4613 6343 
(Aflyttes flere gange dagligt)

Giro: 8 17 69 73
Bank: 4440 - 8 17 69 73
PBS nr. 03889688, 
Deb.gr. 00001 + medlemsnr
CVR: 12492677

twitter nyhed2

Hastenyheder tweetes.

Følg @tunekabelnet