Næste bestyrelsesmøde

21. marts 2023

Seneste/næste medlemsmøde:

28. februar 2023

Generalforsamling:

25. april 2023

Tweets fra @tunekabelnet

Artikelindeks

Kanalsøgning

Klik her for skema til at printe ud.

Husk: Startfrekvens er 450 MHz = 450.000 kHz

Her finder du information omkring hvordan du indstiller dit TV.

Skal du lave digital kanalsøgning, så husk:

 • Digital / analog: kun Digital

 • "Kabel-TV" - ikke "Egen antenne" - ikke "luft"

 • På nogen tv kan man vælge automatisk søgning, på andre skal man vælge manuel søgning. prøv først med Automatisk
  På nogle tv får man mulighed for at vælge de øvrige parametre efter at have valgt automatisk

 • Digital og analog ELLER Digital: Vælg Digital

 • Operatør: Anden / Andre

  Hvis du kan vælge operatør, så vælg ikke YouSee, Stofa eller Glenten, men "Anden".

  Det er somme tider en forudsætning for at kunne angive netværks-ID (som er 1), at man vælger "Netværk" i stedet for "Manuel". Det er i orden at gøre dette, dersom den tilbyder YouSee, Stofa, Glenten, Skagen Antennelaug, Waoo og en del andre, og til sidst "Anden". Da skal du gøre dette, og så steppe hen til Anden. Men – og dette er vigtigt – du skal først vælge hurtig søgning, før du opgiver netværks-ID.

 • Hvis du har en boks af typen Denver, Clint, Bluetinum eller Maximum, så skal den softwareopdateres. Klik her for at se en liste over bokse, og hvor du henter software til disse. Hvis boksen ikke er softwareopdateret, kan du enten ikke angive alle parametre, eller – den finder ikke alle kanaler. I dag i 2021 er der så godt som ingen længere der bruger en forsatsboks.

Måske skal du vælge "Avanceret" for at få lov at indstille de efterfølgende ting.

Men, nu, du har valgt Manuel og Anden, så kan du angive alle parametre, som er:

 • Søgetilstand: Hurtig 
  Hurtig søgning betyder samtidig, at kanalerne nummereres sådan fra Tune Kabelnet, at DR1 får plads nr 1, osv., som det fremgår af vor kanalplan.

 • Frekvens: 450 MHz = 450.000 kHz
  Dette er det samme som startfrekvens. Nogle ældre bokse tillader ikke denne frekvens. Du kan så i stedet angive 474 MHz eller 474000 kHz. Eller prøv med en anden nordisk landekode (sprog fortsat dansk).

 • Hvis dit TV spørger om både start- og slutfrekvens: Det skal det ikke. Gå tilbage til grundindstilling og start forfra. Måske har du valgt manuel i stedet for automatisk. Prøv at se, om ikke du efter at have valgt automatisk får lov at vælge de øvrige parametre: Startfrekvens 450 MHz, Modulation: QAM256, Symbolrate: 6875 kSym/sec, Netværks-id: 1 (eller 0001)

 • Symbolrate: 6875 kSym/sec (kilo symboler pr sekund)

 • Modulation: 256 QAM
  TV'et eller boksen foreslår selv 64 QAM. Step op/ned eller til højre til 256 QAM. Andre tv/bokse finder selv ud af dette.

 • Når du har valgt hurtig søgning, skal du også angive Netværks-ID: 1 (eller 000001 eller 001 - altså med foranstillede nuller).
  Hvis du udelader Netværks-ID, får du forkerte programnumre.

 • Enkelte TV spørger om LCN: Vælg i så fald Ja (sikrer rigtig kanalnummerering efter Nordig Unified). Måske kan man kun vælge dette ved førstegangsinstallationen.

  Eksempelvis Sharp TV, her skulle man aktivt tilvælge LCN, da man foretog førstegangsinstallation. Ellers kommer kanalerne i forkert orden. Gå til førstegangsinstallation på Sharp ved på fjernbetjeningen at at vælge Menu efter fulgt af 8-8-8-8.


Herefter kan du foretage søgningen.

 • Hvis signalet udefra til Tune har været afbrudt i længere tid, og én eller flere kanaler mangler, så kan en gentagelse af søgning være en mulighed.

 • Specielt for Panasonic TV: Hvis du får kanalerne i forkert rækkefølge, og de starter med 1000, så skal du vælge land: Norge — se dog lige denne artikel først. Husk at alle sprogindstillinger for menusprog, undertekster, tekst-tv osv., skal rettes til dansk. Dette gælder f.eks. med et 5-6 år gammelt Panasonic-TV. Et lignende symptom kan være, at du ikke får lov at angive symbolrate til 6875, men den retter det for dig til 6850 eller 6890 osv. Tjek så evt. også lige tidszone: GMT+1. Denne fejl var gældende for alle Panasonic i 36 timer efter seneste opdatering af hardwaren i vor hovedstation (9.2.2016) men er løst nu. Enkelte mere end 6 år gamle modtagere kan måske have fejlen fortsat.

 • Også for (ældre) Panasonic TV:
  Søg på gratis kanaler (hvis du ikke har købt nogen tilvalgskanaler).

 • Hvis du får Lorry 24 t kanalen eller DR synstolkning som program nr 1 i stedet for DR 1, så følger dit TV ikke Nordig standarden for kanalnummerering efter udbyder (LCN). Nulstil dit TV, så du kan vælger et andet nordisk land, prøv først Norge, i værste fald Finland (Suomi). Finland var først ude med at gøre LCN obligatorisk for fabrikanterne.

 • Hvis du får sort skærm på de kanaler, der sendes i HD (f.eks. DR1), og måske/måske ikke lyd, men godt kan se f.eks. DR K eller Ramasjang, så er dit TV en ældre modtager (fra før 2009), der ikke kan tage MPEG4-programmer, men kun MPEG2. Så skal du skifte tv eller anskaffe en boks at sætte foran.
 • Hvis dit tv ikke viser kanalerne i den rigtige rækkefølge eller nummerorden: DR1 er nr 1, TV2 er nr 2, osv., så er det fordi det ikke overholder gældende standard for kanalnummerering, LCN efter Nordig Unified. LCN er en forkortelse for Logical Channel Numbering.
   
  Du har nu 2 muligheder: 
 1. Nulstil dit TV og
  Vælg sprog / menusprog: Dansk
  vælg land: Finland/Suomi (sprog fortsat dansk) - tjek senere lige at lydsprog og undertekster er dansk.

  Nulstilling er det samme som fabriksindstiling eller fabriksnulstilling eller factory reset eller førstegangsindstilling. Find det i menuen, måske under indstillinger, under system eller hvad det nu er kaldt. Somme tider skal man rulle et stykke ned, før det dukker op.

 2. Lav en softwareopgradering af dit tv (eller din boks). Find fabrikantens hjemmeside, find support, download software til en USB-stick. Sæt denne i tv'et (eller boksen) og opgradér. Hvis det ikke hjælper, så tag kontakt med leverandøren af dit tv. Og du skal ikke acceptere en historie om at det er fordi vi får signal fra Glenten. Signaleringen sker i Tune, og vi overholder standarden. Den hedder Nordig Unified, sådan som alle nordiske operatører skal og gør.
  Men det ses ofte, at det ikke er muligt at finde ny software til TV der er mere end 4 år gamle. Fabrikanten vil hellere sælge dig et nyt.

Hvis du ikke kan vælge f.eks. 6875 som symbolrate, så prøv evt. med at vælge land på dit tv til Norge (sprog fortsat dansk!) eller et andet nordisk land.

For at se alle informationer omkring digital kanalsøgning der stod på den forrige version af hjemmesiden, KLIK HER for at se en PDF.

Hvis du har brug for et skema, der indeholder de fysiske frekvenser, kan du hente det på Excel-form her. Hvis du mangler / har problemer (såsom pixelering) med en kanal, så tjek lige, om de andre kanaler på samme frekvens giver lignende problemer

Tune Kabelnet
Tunehøj 22, 4030 Tune
kabelnet@tunenet.dk
Tlf. 4613 6343 
(Aflyttes flere gange dagligt)

Giro: 8 17 69 73
Bank: 4440 - 8 17 69 73
PBS nr. 03889688, 
Deb.gr. 00001 + medlemsnr
CVR: 12492677

twitter nyhed2

Hastenyheder tweetes.

Følg @tunekabelnet