0valg animal boernetv bredbaand ditvalg dokumentar golf historie hurtigtinternet iptelefoni mangekanaler natur payperview sportskanaler stortudvalg traadloest webmail

Tweets fra @tunekabelnet

Fælles forbrug

Din IP-adresse er 54.161.116.225. Du er dermed ikke på nettet via Tune Kabelnets Internet lige nu, og du indgår ikke i det fælles forbrug

opdateret 20.8.2018 kl 13.05

Frekvensomlægning 20. august 2018

Det omlagte system var i drift fra kl 12 middag. 

Første trin var omlægning af samtlige modemmer til at benytte frekvenser mellem 130 og 314 MHz. Kl 4.30 blev alle genstartet og i løbet af få minutter havde de fleste fundet sig tilrette igen. Kl. 5.15 manglede 60 ud af 1992. Hvis dit modem ikke er kommet online, så genstart det manuelt: Sluk for det og tænd igen. Kl 12 var 24 modemmer offline.

Andet trin: Kl 6.30 begyndte vi at lægge tv-frekvenserne om. Der er bagefter kørt ny software på materiellet, som primært giver højere grad af sikkerhed.

Efter omlægningen fandt vi, at f.eks. et LG tv skulle have fornyet kanalsøgning, medens f.eks. et Samsung serie7 selv fandt alle kanalerne på 10 sekunder - men vi lavede en kanalsøgning alligevel på dette, og indstillingen tog ca 15 sekunder.

Vi har kunnet spare en QAM-kanal væk, så at vi nu kun bruger 27 QAM-kanaler. 

Øverst benyttede frekvens til TV er nu sænket fra 834 til 682 MHz. Dette kan være til glæde for de, der pga. for svagt signal ind i deres tv / dårlig husinstalllation har haft problemer med kanaler såsom Canal9, TV3 MAX, 6'eren og sportskanaler.

Den nye startfrekvens bliver 450 MHz, alle andre indstillingsparametre for kanalsøgning er de samme. 

Hvad du selv skal gøre

 • Du skal nok foretage en genindstilling / søgning af alle tv-kanaler. Ny startfrekvens: 450 MHz = 450.000 kHz. Dette gælder også bokse og harddisk-recordere.
 • Du skal måske genstarte din internet router, nemlig hvis den er én af de små 3%, der ikke kom online før kl 6.

Ingen kanaler har fået nye programnumre. Hvis du har lavet favoritkanaler, skal dette måske gen-arrangeres, alt efter hvilkken tv-type, du har.

 

Kan du ikke selv indstille dit tv

Snak med din nabo eller nogen du kender, hvis du skal have hjælp til gensøgning af kanalerne.

Eller: Mod betaling, så påtager vore servicepartnere at hjælpe dig:

eller

eller

 

Af nøgleindstillingerne er det kun startfrekvensen, der er ændret:

 • Antenne: Vælg Kabel TV (ikke "luft") 
 • Kun digitale kanaler
 • Hurtig søgning
 • Startfrekvens 450 MHz = 450.000 kHz (dette er den eneste ting der er ændret)
 • Symbolrate 6875
 • QAM 256 modulation
 • Netværks-ID: 1 - eller 0001 (foranstillede nuller)
 • Hvis tv spørger om LCN (Logical Channel numbering): Ja
 • Kun hvis du har købt ekstra tilvalgskanaler: Søg på alle kanaler. Ellers kun gratis kanaler.
 • Vælg IKKE YouSee, IKKE Stofa, IKKE Waoo, IKKE Canal Digital, IKKE Glenten, men ANDRE, hvis du skal vælge mellem sådanne.

 

 

Hvad er det, som er sket ved omlægningen?

Vi har ændret samtlige frekvenser for alle tv-stationerne. Vi ændrer ikke programnummer – dvs. at DR1 er program nr 1, TV2 er program nr 2, DR2 er program nr 3, osv.

Tv-stationer fordeles digitalt. Det betyder (og det ændres ikke), at man samler 3-5 stationer og putter dem ind i en bærekanal eller containerkanal, hvor de sammen ligger og deles om datakapaciteten i denne. Sådan har det hele tiden været. En sådan containerkanal kaldes en MUX eller en QAM (udtales 'kvam'). Vi har efter omlægningen 27 QAM-kanaler, til

 • 64 ukodede tv-kanaler i 5 pakker
 • 37 kodede tilvalgskanaler
 • 34 DVB-C radiostationer

Omlægning fra analog til digital fordeling af tv-stationerne er sket meget langsomt i Tune kabelnet. Vi begyndte så småt med digitale kanaler i 2006 og slukkede de sidste 2 analoge stationer 23. oktober 2017.

I samme tidsrum har vi gradvis udvidet den frekvensplads, der bruges til Internet til  i dag at bruge 24 kanalpladser til Internettet. Dette giver en datakapacitet pr ø på 1200 Mbit, og vi har 10 øer.

For at ulejlige medlemmerne mindst muligt, så har vi i de seneste 5 år derfor alene gradvist taget de lediggjorte frekvenser fra de slukkede analoge kanaler til brug for internettet. Internetkanalerne og tv-kanalerne er derfor (før 20. august 2018) veritabelt flettet ind mellem hinanden.

Efter omlægningen kan vi  

 • Tilbyde Bredbånd-only og
 • Udvide internet-kapaciteten drastisk, fra 1200 Mbit til 6500 Mbit pr ø.
 • Og kan skifte fra 5 til 3 tv-pakker indenfor 1-2 år


Vi har samlet alle internet-kanalerne og lagt dem lavest i frekvens (indenfor den hidtidige standard, DOCSIS 3.0)

Vi har samlet alle tilvalgs-tv-kanaler i ét frekvensområde. De var inden omlægningen placeret flettet ind i mellem internet- og tv-grundpakke kanalerne. De er placeret på frekvenser ovenover internet-kanalerne, og under grundpakke-kanalerne.

Vi har samlet alle grundpakke tv-kanalerne i ét frekvensområde, ovenover tilvalgskanalerne. Dermed er kommet en ny startfrekvens, 450 MHz.

De øvrige pakker (betalingspakkerne: Mellem, Familie, Sport) er flyttet lidt ned i frekvens, så vi har udryddet den plads, der blev ledig, da vi slukkede analoge versioner af tv-stationerne i betalingspakkerne.

Hermed er frigjort næsten 200 MHz frekvenskapacitet. I stedet for at den øverste benyttede tv-frekvens er 834 MHz, bliver det 682 MHz. 

Til gengæld kan vi åbne for brug af hele området fra ca 710-902 MHz til yderligere Internet-kapacitet. Dette bliver så under DOCSIS 3.1, der er den nye standard for Internet på kabelanlægget. Vi håber, at vi kan tage dette i brug primo 2019 og få DOCSIS 3.1 duelige modemmer hjem. Vi tester nogle p.t., men de har softwaremæssige mangler.

(Når hele anlægget er færdigrenoveret om 2 år, så kan vi køre DOCSIS 3.1 op til 1218 MHz, med en samlet datakapacitet (downstream) på 6,5 Gigabit pr ø. 10 Gigabit, hvis vi slukkede for alt tv. Men her og nu kan vi altså udnytte området 700-900 MHz og det rummer en kapacitet på ca 2 Gbit under DOCSIS 3.1)
 

Nye pakkefiltre

Når vi nu har ændret frekvenserne, så vil pakkefiltrene ude i vej-skabene ikke længere passe. Disse skal derfor udskiftes. Vi har allerede nu fjernet filteret for alle, der går op til fuldpakke. De, der går ned i pakke, vil så i en kort periode kunne se lidt flere kanaler, indtil de nye filtre er monteret.

De nye filtre har den egenskab, til forskel fra de gamle, at de alle – uanset pakke – åbner igen fra 710 MHz og opefter. Dette betyder, at alle, uanset pakke, vil kunne bruge et DOCSIS 3.1-modem, der kommer til at bruge frekvenserne over 710 MHz. 

Der skal udskiftes næsten 1400 filtre, og dette arbejde indledes straks.

 

Hvorfor har vi ikke udført frekvensomlægningen i sidste halvdel af juni som annonceret?

Fordi der var 2 vigtige tv-begivenheder: VM i fodbold og Tour de France, og fordi alt for mange nøglepersoner er på ferie indtil 13. august, og fordi filterleverandøren ikke kunne levere filtrene på 8 uger, men skulle have 14 uger til det. Og endelig var der 2 nøglemedarbejdere, som skulle tilbage fra ferie.

 

Hvorfor ikke bare køre alle kanaler kodede og udlevere programkort til alle?

Fordi omkostningen ved dette vil være 3-4 gange højere

 

 

Tilbud internet

Opgradér din router !

Der kører stadig en del ældre routere typen EPC2434 hos medlemmerne. De kan i bedste fald overføre op til 20 Mbit frem og ca 12 Mbit retur (trådforbundet).

EPC2434 er dog nærmest umulig til trådløs, hvis du f.eks. skal streame TV og har mange enheder, da den kører 802.11g.

CopyDan Verdens TV

Se TV-program-information fra CopyDan Verdens TV

Du kan bl.a. se hvilke programmer, der er med danske undertekster. Klik på linket HER.

Copydan Verdens TV arbejder for rettighedshaverne til 'Kunst, Viden og Underholdning’ og på den måde adgang til de svenske, norske og tyske nabolandskanaler.

Tune Kabelnet gennem 46 år

TKNs historie (1970)

Se Tune Kabelnets hjemmeside fra august 2002 her. Se det første oplæg til Internet fra februar 1999. Vort båndbreddeforbrug er 1100-doblet på 15 år, mens tilslutningsprisen er gået fra 6000 kr til 300 kr for Internet alene.

Tune Kabelnet
Skæppestien 21, 4030 Tune
kabelnet@tunenet.dk
Tlf. 4613 6343 
(Aflyttes flere gange dagligt)

Giro: 8 17 69 73
Bank: 4440 - 8 17 69 73
PBS nr. 03889688, 
Deb.gr. 00001 + medlemsnr.

twitter nyhed2

Hastenyheder tweetes.

Følg @tunekabelnet